юни 29, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC отпразнува своя 50-годишен юбилей със стил

Честването на 50-годишния юбилей на Световния рали шампионат бе в Португалия. Празникът беше добре дошъл за пионерите, които изковаха толкова важно наследство. Много от тях присъстваха на тържеството в Матосинтош. Това събитие даде началото на пет дни на купон по време на рали Португалия – първото макадамово състезание от иновативната хибридна ера на спорта.

Гала, на която присъстваха 250 гости, се проведе в централата на ралито Exponor. Португалия беше домакин на първия сезон на WRC през 1973 г. и тази година събитието бележи 619-ия кръг от шампионата.

Събрани бяха заедно едни от най-великите световни рали пилоти от последните 50 години в една незабравима вечер.  WRC положи значителни усилия, за да отпразнува своето важно събитие, на което имаше легендарни пилоти, навигатори и шефове на отбори.

На празненството сред списъка с гости имаше пилоти,  спечелили 28 от 50-те титли до момента. Сред тях бяха Валтер Рьол (1980,1982), Ари Ватанен (1981), Мики Биазион (1988,1989), Карлос Сайнц (1990, 1992), Маркус Грьонхолм (2000, 2002), Петър Солберг (2003), Себастиен Льоб (от 2004 до 2012), Ойт Танак (2019) и Себастиен Ожие (2013-2018, 2020-2021).

Деветкратният шампион Себастиен Льоб и осемкратният Себастиен Ожие си взеха почивка от подготовката за четвъртия кръг от WRC, в който трябваше да стартират. На галата всички  си припомниха някои от най-запомнящите се моменти през последните 50 години.

Имаше и много навигатори –  британците Робърт Рийд, Дерек Ринджър и Дейвид Ричардс, Луис Моя (Испания), Кристиан Гайстдьорфер (Германия), Тициано Сивиеро (Италия), Тимо Раутиайнен (Финландия) и Мартин Ярвеоя (Естония).

Там бяха Мишел Мутон и Фабриция Понс – единственият женски екипаж, спечелил състезание на WRC. Присъстваха и носителките на купата на WRC за жени Луиз Айткен-Уокър (Великобритания) и Изолде Холдераид (Германия), техните навигаторки Тина Тьорнер (Швеция) и Кристин Дриано (Франция).

По време на празненствата, продължили целия уикенда имаше изложени 30 класически автомобила, представящи историята на WRC. Сред тях бе Alpine A110, моделът, който спечели първия кръг на WRC на рали Монте-Карло. Те участваха  и в демонстрационни минавания по специални етапи.

Президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем беше сред най-ентусиазираните гости. Все пак той е бивш рали пилот. Бин Сулайем каза: „Има толкова много спомени и е толкова специален момент да си тук сред собственото си семейство. Изключително удоволствие е да присъствам на рали Португалия и да празнувам с шампионите, заедно с промоутъра на WRC, с всички партньори и приятели на спорта. Бих искал да изразя своята благодарност към президента на Automóvel Club de Portugal, Карлош Барбоса, за домакинството на празненствата като част от рали събитието.“

За всеки, който беше представен на WRC през 90-те години, това събитие беше незабравимо. Самият “матадор” Карлос Сайнц и навигаторът му Луис Мойя си припомниха времето си в Toyota и битките с Колин Макрей. Сайнц каза: „Много съм щастлив, че съм тук и съм част от това страхотно семейство. Трябваше да спечелим още две или три световни първенства с малко повече късмет, но съм доволен от постигнатото.

С Колин имахме страхотни битки в Subaru, Ford и Citroen – той беше пилотът, с когото прекарах по-голямата част от кариерата си. Хората мислят, че не бяхме най-близките приятели, но всъщност той беше най-близкият ми приятел в шампионата.”

Маркус Гронхолм с чувство за хумор, преразказваше за болезнената ситуация, в която стоманен прът атакува задните части на навигатора му Тимо Раутиайнен по време на рали Турция през 2004 г.

Валтер Рьол пък се Бъбреше приятелски с Мишел Мутон. Известна е тяхната вражда през 1982 г., когато французойката а-ха да му отмъкне титлата. Рьол каза: „Можеше да бъде много по-добре, ако Мишел беше световен шампион. Това щеше да е уникално в нашата история с една жена, която беше световен шампион.“

Четирикратната победителка в WRC Мутон прие мнението: „Имате възходи и падения и трябва да помните всички най-добри времена. Но беше много мило от негова страна да каже това.”

За съжаление британските звезди като Колин Макрей и Ричард Бърнс, напуснаха този свят твърде рано. WRC отдаде почит на световните шампиони от 1995 и 2001 г. и други звезди, които вече не са между живите с едноминутно мълчание, докато беше пуснато видео с най-важните моменти в кариерата им.