февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Рованпера докосва короната на рождения си ден в Нова Зеландия

Кале Рованпера сложи една ръка на короната в световния рали шампионат. Във втория ден от рали Нова Зеландия финландецът се доближи до титлата в WRC след като излезе начело в класирането и води с прилична преднина.

Преднината му от 29 секунди преди утрешните четири специални етапа, беше най-добрият подарък за 22-ия рожден ден на Кале. Така звездата на Toyota Gazoo си направи ценен подарък след шест технични отсечки по чакълестите пътища на север от Оукланд.

Най-важното е, че Рованпера е с 46,4 секунди пред своя основен съперник за титлата Ойт Танак, който вече е на трето място в края на деня. Естонецът завърши вчера като лидер, но с прехка преднина под секунда и днес тя се стопи. Танак получи и 15 секунди наказание.

Самият Рованпера също беше наказан с 5 секунди още преди началото на деня за нарушение на хибридното правило, което направи. Финландецът обаче компенсира това с бясно каране по калните и хлъзгави пътища. Така той беше вече лидер в сервиза между двете минавания. Решаваща бе победата ме във втория етап за деня – Пухой 1. Следобед рожденикът спечели още два етапа и затвърди позициите си.

Финландецът бе улеснен и от сриването на Танак в класирането. Той поддържаше прилична дистанция в първите минавания. Той обаче беше недоволен от поведението на своя Hyundai i20 N. Отърва се дори от излитане в канавката, но получи допълнителна санкция от 10 секунди за второ нарушение на хибрида.

Стюардите решиха, че енергията, освободена от колата на Танак по време на хибридни усилвания на отсечка 7, надвишава максималната стойност, разрешена за този етап. Мениджърът на екипа на Hyundai Пабло Маркус обясни, че грешката е допусната от инженерите при настройването на параметрите на хибридния агрегат.

Ако първите три позиции останат такива, каквито са, четвъртата отсечка утре в неделния следобед – Wolf Power Stage, която дава бонус точки, ще бъде достатъчна, за да коронова Рованпера като най-младия шампион на WRC. Той каза: „Страхотен ден. Мога да бъда наистина доволен от това, което направихме в тези изключително трудни условия. Натиснахме наистина много и съм щастлив.”

Следобедът на Ожие не мина без драма. Той получи наказание от 10 секунди за закъснение на 12-ия етап. Все пак пожела да остане, за да вземе точки при производителите. Това стана, след като съотборникът му Елфин Еванс се оттегли с повреда ролкейджа. Тя се получи по време на излитане при първото минаване на Пухой.

Почти една минута назад от подиума е Тиери Ньовил. Той, заедно с партньора си в Hyundai – Оливър Солберг, също получи наказание за нарушения на хибридните правила. Белгийският пилот загуби трета предавка по време на сутрешната врътка, но се върна в сервиза на 1:53,5 мин. пред петия Солберг.

Позицията на Солберг в топ 5 бе за сметка на пилота на Toyota Такамото Кацута. Той се плъзна и излезе извън пътя на ляв завой в предпоследния етап. 21-годишният младеж изпита облекчение, че не се присъединява към Кацута в списъка на отпадналите. Той „накуцваше“ в три етапа по трасето с прекъсване на запалването.

Пилотът на Ford Puma Гъс Грийнсмит беше пети, но и той попълни списъка на отпадналите. Британецът остана извън състезанието със зрелищно преобръщане на 10-ата отсечка. След оценка на щетите, екипът на M-Sport Ford потвърди, че Грийнсмит няма да рестартира утре.

Така лидерът на WRC2 Хейдън Падън закръгли топ 6 със своя Hyundai със спецификация на Rally2. „Кивито“ има 27,3 секунди аванс пред частника с Puma Лоренцо Бертели. Топ 10 допълват Каетан Каетанович, Шейн Вангисберген и Хари Бейтс.

Четирите етапа утре включват новия Уитфорд Форест Те Мараунга Уайхо (8,82 км) и специално построения Джакс Райдж (6,77 км). И двете отсебки се карат два пъти, като второто минаване на Джакс Райдж дава бонус точки като Wolf Power Stage. Ако нещата вървят в полза на Кале Рованпера, той може да бъде коронясан като новият световен шампион.

Снимки WRC