декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Рованпера катастрофира на рали Ипър

Лидерът в световния рали шампионат катастрофира на втората отсечка на рали Ипър в Белгия. Колата му се претъркала през таван няколко пъти в една нива.

Пилотът на Toyota не влезе добре в един бърз ляв завой и дясната част на колата му попадна в канавката. Тя го изхвърли и GR Yaris направи  серия от страховити преобръщания, преди да се приземи на колелата си.

Колата претърпя значителни щети при катастрофата, но за щастие и Рованпера, и навигаторът Йоне Халтунен излязоха от останките невредими. Двамата излязоха от автомобила през предната част, където предното стъкло беше паднало от удара.

Рованпера водеше ралито, след като спечели началния етап за деня с 2,5 секунди от съотборника си в Toyota Елфин Евънс, проведен при сухи, но хлъзгави условия.

На старта на втория етап Рованпера беше принуден да чака на линията поради неопределено забавяне. Телевизионните камери заснеха няколко повишени гласове, идващи от колата. Екипажът в колата беше много ядосан от закъснението.

След старта, Рованпера измина 9,2 км от етапа, дълъг 19,6 км преди да катастрофира. Не е ясно дали колата може да бъде ремонтирана, за да Кале да стартира в ралито отново утре. Тази катастрофа сложи край на поредицата от успехи на финландеца, с които той натрупа 94 т. преднина пред Ойт Танак с Hyundai.

След катастрофата на Рованпера в рали Ипър поведе съотборника му в Toyota Елфин Евънс, който има 1,2 сек преднина пред Танак.