февруари 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Танак води след втория ден, Нювил отпадна в катастрофа

Ойт Танак с Hyundai наследи лидерството в Ипър в Белгия пред Елфин Еванс с Toyota. Денят бе изпъстрен с изненади, но най-голямата бе катастрофата, заради която отпадна лидера в състезанието и местен фаворит  Тиери Нювил на предпоследния етап.

В оставащите утре четири специални етапа, Танак има преднина от 8,2 сек. пред Еванс. Есапека Лапи с Toyota успя да премине през трудните асфалтови етапи до 3-о място, след отпадането на Нюовил, но финландецът изостава с 1:09,8 сек. от лидера.

Оливър Солберг от Hyundai е на път да постигне най-доброто си  класиране в WRC. Тоа е 4-и, пред Адриен Фурмо от M-Sport, който е лидер в отбора на Ford, след като Крейг Брийн катастрофира тежко тази сутрин,  като след салто, падна в канавка край пътя.

Такамото Кацута от екипа на Toyota завърши в челната шестица. Японският пилот обаче изостава на 5:39.3 мин. след проблем със скоростната кутия вчера и периодична повреда в хибрида днес.

Следобедните етапи започнаха успешно за Нювил. Той продължи атаката си и спечели осмата си етапна победа, за да увеличи преднината си пред Tanak до 18.3 сек.

Еванс стопи малко от разликата между себе си и втория Танак. Лапи оцеля в един критичен момент на 13-ата скоростна отсечка, когато падна в канавка, но някак си успя да се пребори и да извади своя GR Yaris обратно на пътя.

Евънс спечели 14-ия етап и изпревари Танак с 0,5 секунди, докато Нювил падна с 2,7 сек. Той беше предпазлив, като първото му преминаване през етапа беше със скорост на пътя след катастрофата на Брийн.

Кацута загуби хибридна мощност в своя GR Yaris, което му струваше време. В предпоследния етап ралито се преобърна, когато лидерът Нювил, който имаше предимство от 17,2 секунди пред Танак, отпадна. Колата на белгиеца недозави и отвори широко ляв завой, като се плъзна в дълбока канавка. Това остави автомобила блокиран.

Зрителите дойдоха на мястото на инцидента и успяха да изтласкат колата от канавката, но i20 N претърпя значителни щети в предната дясна част. Ядосаният Нювил продължи, макар и вратата му да беше отворена, но после бяха принудени да спрат.

Отпадането на Нювил даде преднина на Танак в ралито пред Еванс, която естонецът увеличи, след като спечели Етап 15 с 3,1 секунди пред пилота на Toyota.

Солберг изпревари Фурмо в битката за четвъртото място, след като последният получи наказание от 20 секунди за закъснение две минути за началото на етапа. Водачът на М-Спорт е спрян за кратко от полицаи в пътен участък.

Вече с малка преднина пред Евънс, Танак натисна на последния етап и даде най-добро време, Беше с 0,9 сек. по-бърз от Кале Рованпера, който се завърна в игра, след като се катастрофата вчера. Танак беше с 1,9 секунди по-бърз от Евънс, за да увеличи преднината си в общото класиране пред уелсеца.