април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Танак на крачка от победата във финландското рали Арктик

От Танак Hyundai i20 укрепи позициите си на лидер след втория ден на рали Арктик във Финландия – втори кръг от WRC. Така той е на крачка от победата тъй како днес предстоят още два специални етапа.

Естонецът спечели три от шестте супер бързи скоростни отсечки на сняг и лед със своя Hyundai i20. Единствен, който реално го заплашва поне засега е финландският тийнейджър  Кале Рованпера с Toyota Yaris,  който е 24.1 сек. Кале също се разписа като победител в етап – 7-ия. Другите победители в специалните етапи са Елфин Евънс с Toyota Yaris – в 4-ия и Тиери Нювил с Hyundai  в 8-ия.

Голямо бе разочарованието на световния шампион Себастиен Ожие. Лидерът в  шампионата заби своята Toyota Yaris в снежна преспа на 200 метра от края на последния скоростен етап за деня. Той пропадна надолу в класирането, тъй като му бяха нужни повече от 20 минути да се изрине от снега.

Танак увеличи преднината си още сутринта, като увеличи преднината си до 23,6 сек. Той след като спечели два от трите етапа – 3-и и 5-и в в перфектни зимни условия в горите на Лапландия. Естонецът сякаш контролираше устрема на Кале Рованпера и развихрилия се Нювил, който е 3-и на 25,9 сек.  

Въпреки промените в настройките на своя Yaris преди втория ден, Рованпера остана разочарован от баланса на колата си. Въпреки етапната си победа, той бе подложен на ожесточен натиск от Нювил в последния етап за деня.

Стратегията на гумите на белгиеца работи до съвършенство и той беше най-бърз с повече от 12 секунди. Така намали предимството на Рованпера до 1,8 секунди. Втората част на деня – следобед беше по-добър за Нювил. В първата половина Тиери имаше проблеми с интеркома и едва чуваше диктуването на навигатора си Мартин Вайеге от шума на двигателя на i20.

Съотборникът му Крейг Брийн, който бе втори след първия ден, се срина до 4-о място. Бу му трудно да избере гуми, тъй като условията се влошиха следобед. Със замръзнал чакъл, парчета лед и слаб сняг на повърхността, ирландецът не можа да се оправи. Пропадна до 4-о място, на почти 30 секунди от Нювил.

Проблеми с гумите имаше и Елфин Еванс с Toyota. Той каза, че е бил твърде предпазлив и затова изостава на 10,1 сек зад Брийн.

Оливър Солбърг надмина всички очаквания при дебюта си в кола WRC.  19-годишният младеж с Hyundai беше зашеметяващо бърз и се завърна в  Рованиеми на шесто място. При това загуби очилата си преди последния етап!

Такамото Кацута с Toyota завърши със 7.6 секунди зад Солберг.  Той е пред двамата пилоти на Ford Fiesta Теему Сунинен и Гюс Грийнсмит.