февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Танак повежда след „увертюрата“ в Нова Зеландия

Естонецът Ойт Танак с Hyundai i20 N поведе в рали Нова Зеландия след първия етап. Той  изпревари съперника си Крейг Брийн с Ford Puma само с девет десети от секундата на 1,78-километровата изцяло асфалтова отсечка Пукекауа Домейн в Окланд.

Преди това, на загрявката в  шейкдауна най-бърз беше звездата на Toyota GR Yaris Кале Рованпера. Той е с амбицията да подпечата титлата в световния рали шампионат в този 11-и кръг. Кале Даде най-доброто си време при третото си и последно преминаване на бързата отсечка Айнланд Роуд с дължина 3,54 км. Финландецът изпревари дуото на Hyundai i20 N Тиери Ньовил и Оливер Солберг, само с една десета от секундата, тъй като двамата имаха еднакви времена.

За да стане най-младият шампион на WRC тази седмица, финландецът трябва да изпревари Ойт Танак с осем точки или само със седем, при условие, че спечели и ралито.

Танак обаче даде веднага да се разбере, че няма да се предаде, като откри състезанието с победа, след грандиозното откриване на ралито, което се върна като кръг от WRC обратно в Нова Зеландия след 10-годишно прекъсване. Брийн остана на 0,9 сек.  Съотборникът на Танак – Тиери Нювил изостана с още седем десети на 3-о място.

Тъй като колите са настроени за състезание на макадам, влажните условия и гладкият асфалт възпрепятстваха първите по трасето. Танак обаче бе 15-и и се възползва максимално от превъзходното си сцепление, тъй като асфалта постепенно изсъхваше. Един добър резултат за естонеца, би отложил битката за титлата в следващия кръг в Испания. Танак обаче каза, че не мисли за това и за аванса на лидера в класирането Рованпера.

Колите GR Yaris допълниха топ 6. Четвърти бе Такамото Кацута, който бе с най-бързата Toyota – с 2,0 секунди от Танак. Елфин Евънс бе на още 0,2 сек. от японеца и на 0,4 пред Рованпера, който допусна грешка при първата обиколка.