април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Танак триумфира във Финландия

От Танак с Hyundai спечели снежното рали Арктик във Финландия – втори кръг от WRC. Зимното състезание в родното място на Дядо Коледа – Рованиеми бе на рали Швеция.

След като в Монте Карло Танак остана без точки, на бързите отсечки в Арктик той даде всичко, на което е способен. Световният шампион за 2019 г. поведе още в в първия ден петък с две спечелени отсечки. Ден по-късно той спечели още три, а в последния – неделя, просто трябваше да затвърди победата си.

Голямата сензация в ралито бе тийнейджърът Кале Рованпера с Toyota. Той остана на 17,5 сек. от победителя, като записа две етапни победи, включително и пауърстейджа. За това той взе максималните 5 точки бонус. Трети на подиума бе Тиери Нювил с Hyundai на 19,8 сек. Белгиецът имаше проблеми в събота с разговорното устройство и той не чуваше диктовката на навигатора си Мартин Видеге.

Четвърти стана Крейг Брийн с Hyundai. Той бе втори в първия ден, но после загуби темпо. Все пак успя да удържи позицията си спрямо напористия Елфин Еванс с Toyota, който остана пети. Освен това Брийн бе и втори на пауърстейджа.

Шести стана японецът Такамото Кацута с Toyota. Той бе 7-и, зат Оливер Солберг с Hyundai, дебютира зад волана на кола WRC. Солберг младшия се заби във втория ден в една преспа и загуби очилата си. В последния етап се завъртя и японецът го изпревари. Въпреки това той се представи страхотно.

Дамата пилоти на M-Sport Ford Теему Сунинен и Гюс Грийнсмит завършиха 8-и и 9-и. Топ 10 допълни Есапека Лапи с VW Polo GTI R5, който спечели WRC 2

Победителят от Монте Карло Себастаин Ожие с Toyota имаше проблеми в снега и на леда. Той остана без гуми в края на втория ден и излетя от пътя. Докато се изрие от преспите загуби 20 минути и финишира 20-и.