юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Тиери Нювил води след първия ден на рали “Хърватия“

7897979

Тиери Нювил с Hyundai i20 WRC води след първия ден на рали „Хърватия“ – трети кръг от WRC. Белгиецът спечели три от 8-те специални етапа за деня  първото за него изцяло асфалтово рали от 2018 г. насам. След Нювил, на 7,7 сек. е пилотът на  Toyota Yaris WRC, 7-кратният световен шампион Себастиен Ожие. Първите трима са се събрали в 8,0 сек., като само 3 десети делят Ожие от съотборника му Елхин Евънс.

Нювил си опече работата още сутринта, като  спечели 3 от сутрешните четири етапа и дръпна напред със 7,4 сек. Следобедът обаче бе за Ожие., който пък спечели три поредни етапа от общо четири  -6 , 7 и 8. Така Себастиен Ожие ознаменува своята етапна победа №600 в WRC. Така той извести съотборника си Евънс от второто място.

Това беше бързото и яростно темпо на всички в челото, при дебюта на WRC в Хърватия. Нювил и Ожие оцеляха след комуникацията между тях. Колата 20 на Нйвил бе поставена на две колела, след като удари банкета в последния специален етап за деня. Кале Рованперя пострада повече. Най-младият пилот, който някога е карал в WRC – само на 20, се плъзна на десен завой на първия етап с дължина 5,4 км. Това бе отсечката Руде – Плешивица. Колата на Кале прадна в дере, за  да бъде спряна до дърво. Бегачката беше повредена твърде сериозно, за да може Рованпера да  рестартира утре.

Четвърти тази вечер в Загреб е бившият световен шампиони  От Танак с Hyundai i20 WRC. Той е на 23.6 сек от Евънс. Пети, на 23.7 сек. е третия автомобил i20 WRC на Крейг Брийн.

След като Нювил спечели първите два етапа,  в третия етап Евънс прекъсна серията на Нювил. Той имаше равно време с Ожие с равно време на отсечката с дължина 10,1 км –  Мали Модруш Поток. Танак спечели петата отсечка. След това Ожие наниза три етапни поледи и съвсем не мисли да се отказва в битката за титлата. Танак остана в топ 6. Ожгие също имаше страхотен късмет. Той а-ха да отпадне на същото място, където катастрофира Рованпера. Отърва с само със спукана задна лява гума.

Шести се движи французинът Адриен Формо с Ford Fiesta WRC. Съотборникът му Гюс Грейнсмит е съвсем близо до него – на 7 сек.   
В WRC2 битката е между Темо Сунинен с Ford Fiesta R5 и руснакът Николай Грязин с VW Polo GTI. Сунинен взе 3, етапа а Гразин 4. Разликата след първите 8 етапа на първия ден от 1.5 сек! Водещият пилот в категорията WRC2 Андреас Микелсен с Skoda Fabia R5 направи голямо закъснение заради проблем с окачването.