февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Toyota представи пилотите си за догодина – Рованпера, Еванс и Кацута

Екипът на Toyota Gazoo Racing представи днес пилотите си за сезон 2023 в WRC. Целта на Toyota е да защити титлата при пилотите и конструкторите.

Японската марка спечели шампионата през 2022 г.  с пилота с Кале Рованпера, който стана най-младият пилот, сложил световната корона в ралитата. Финландец ще се опита да защити титлата  си във WRC. Заедно с него ще бъдат Елфин Еванс и Такамото Кацута. Въпреки че японецът и навигаторът му Скот Мартин имаха трудна 2022 година, Toyota ще направи всичко възможно, за да ги подкрепи. Японската марка ще създаде силен автомобил за следващата година, който трябва да постигне още по-добри резултати,  съобщиха от тима.

Осемкратният световен шампион Себастиен Ожие също ще кара за екипа в отелни ралита,  както този сезон. Той имаше основен принос за селекцията и за титлата, въпреки ограничения си график през 2022 г. Очакванията от него са същите и през 2023 г. Няма да има нищо по-различно. Приносът му е не само да печели точки.  Той е като ментор на по-младите състезатели. През следващия сезон ще дели колата с Кацута.  Французинът трябва да продължи да помага на отбора. Ожие ще продължи да разчита на новия си навигатор Венсан Ланде.

Кацута получи повишение и сега кара третата фабрична кола на Toyota. Това означава, че той вече може да печели точки и при конструкторите. 29-годишният японец  показа огромен напредък през изминалия сезон, след като се изкачи на подиума в Кения и Япония. Навигатор на Кацута отново ще бъде Арън Джонстън.

Toyota се разделя с Есапека Лапи. Финландецът отива в Hyundai Motorsport, където ще кара с пълна програма.