юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WSBK: Том Сайкс се гласи за завръщане с Puccetti Kawasaki

Tom Sykes GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team Superbike WSBK Barcelona 2021 (Circuit Barcelona) 17-19.09.2021 photo: Lukasz Swiderek www.photoPSP.com @photopsp_lukasz_swiderek

Том Сайкс има намерение да се завърне в световния шампионат по супербайк през следващата година. Най-вероятно това може да стане с отбора на Puccetti Kawasaki.

Носителя на титлата за 2013 г. и ветеран с 349 състезания в WSBK, в които има 34 победи и рекордните 51 полпозишъна, Сайкс беше уволнен от заводския отбор на BMW миналата година, за да направи място на своя сънародник Скот Рединг заедно с Михаел ван дер Марк.
BMW предложи на Сайкс място в сателитния отбор Bonovo MGM, който се разшири и има втори мотоциклет тази година. Британецът отхвърли предложението в полза на завръщане в Британския супербайк шампионат с екипа на Paul Bird Motorsport Ducati.
Въпреки това, отсъствието на Сайкс от мрежата на WSBK може да се окаже краткотрайно, тъй като той има за цел да се завърне следващата година. Решението му е подтикнато от поредицата от лоше резултати в BSB, което го остави 14-ти в класирането. Най-очевидната възможност за 36-годишния състезател ще бъде в сателитния отбор Kawasaki Puccetti, който ще се раздели с Лукас Махиас след два трудни сезона. В тях френският пилот не е завършил по-напред от седмо място.
Очаква се Махиас да се завърне в световния шампионат по суперспорт, където спечели титлата през 2017 г. с Yamaha.
Известно е, че отборът, собственост на Мануел Пучети, иска да замени Махиас с опитен ездач. Той се  бореше с конкурентите, откакто загуби Топрак Разгатлиоглу през 2020 г., който отиде в Yamaha. Ако Сайкс получи мястото, заето в момента от Махиас, това ще го обедини отново с японската марка, с която той спечели първата си титла през 2013 г., както и всичките си 34 победи.

Сайкс присъства на състезанието в Донингтън Парк през юли и даде да се разбере, че смята, че времето му в световния шампионат не е приключило: „Бих казал, че в този живот всичко е възможно. И разбира се, трябва да оцените ситуацията, възможностите и да видите какво има за в бъдеще. „Времето не е непременно на наша страна за тази времева рамка – 2023 г., защото вече очакваме да стигнем до август и лятната ваканция, така че ще видим. Но както казах, всичко е възможно.”
Сайкс повтори, че решението на BMW да го смени през август миналата година му е оставило малко време да сключи сделка с друг отбор, но смята, че положителният тест на спецификацията за WSBK на мотоциклета Ducati V4 R показва, че той все още има темпото да спечели нещо в първенството.