декември 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

X-Trial: Тони Боу е обявен за световен шампион по триал за 2022 г

Днес FIM обяви отмяната на финалния кръг от световния шампионат по X-Trial през 2022 г. Той трябваше са се състои в края на октомври. Така световната титла отиде директно отново при Тони Боу.

Състезателят на Repsol Honda Trial Team Тони Боу математически подпечата титлата на световния шампионат X-Trial за 2022 г. след анулирането на последното състезание, определено за 21 октомври. Текущото предимство на ездача на Montesa Cota 4RT пред съперниците му означава, че Боу вече може да добави още една титла, 16-та в X-Trial, към обширния си списък с отличия преди сезонът да приключи.

Откакто спечели първата си титла в X-Trial през 2007 г., Тони Боу никога не е спирал да завоюва световните корони. В допълнение към 16-те последователни титли в X-Trial, той също така спечели още 15 в TrialGP. Така Боу има общо 31 световни корони в триала.

100% само победи в X-Trial през 2022 г

С четири победи от четири състезания на покрито тази година (Ница, Шалон-сюр-Саон, Мадрид и Барселона), Тони Боу натрупа общо 87 точки в сезона. Те са по 20 на победа, плюс бонус точки за спечелването на 7 от общо 8-те проведени обиколки. Това доведе до преднина от тридесет точки пред Адам Рага на второ място. Остава само едно изпитание, в Андора на 8 октомври, където могат да се спечелят максимално  от само 22 точки за грабване, Тони Бу официално е шампионът на X-Trial за 2022 г.

Финалното изпитание на шампионата X-Trial за 2022 г. ще се проведе на 8 октомври в Polisportiu d’Andorra, в Андора. В този шампионат Боу е също кандидат за короната.

На крачка от празнуването на титлата на открито

След събитието, проведено в Каор, Франция, миналия уикенд, Тони Бу е на една крачка от това да си осигури още един медал от световното първенство на открито на TrialGP. С две изпитания, които трябва да се проведат в TrialGP на Италия, Бу има преднина от 36 точки пред най-близкия втори пилот. Състезателят на Repsol Honda Trial Team трябва само да финишира, за да започне празненствата. Това ще отбележи 16-та поредна титла на открито и 32-ра в кариерата му.