юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Yamaha наказани от ФИМ с 50 т., пилотите отървават кожата без санкции

Стюардите в MotoGP наказаха Yamaha с отнемане на 50 т. при конструкторите. При тимовете от своя страна Petronas Yamaha SRT остава без 20, а Monster Energy Yamaha MotoGP остава без 37 т.

Отнемането на точки обаче не се отнася за пилотите. Така че Фабио Куартараро си запазва актива и остава с 14 след Жоан Мир. Респективно Маверик Винялес е на 19, а Франко Морбидели на 25. Така интригата във Валенсия този уикенд си остава.

От ФИМ не предоставиха никакви подробности за точното нарушение.

Говори се, че Yamaha е нарушила правилата за хомологация на двигателя в първия старт на Херес. Компанията е използвала клапани, които не отговарят на спецификацията, предоставена преди началото на сезона. Така те са нарушили протокола.

В изявлението на стюардите на ФИМ се казва само, че: “Поради вътрешен надзор, Yamaha Motor Company не спази протокола, който изисква от тях да получат единодушно одобрение от MSMA за технически промени.”

Състезанието, при което е направен прегледът също не се споменава.

Точките, с които двата тима на Yamaha са наказани обаче са от първия кръг на Херес. Санкцията на Petronas Yamaha от 37 т. обаче е с 1 повече от тези, които отборът взе в първото състезание. Тогава Куартараро взе първата си победа в MotoGP, а Морбидели завърши пети.

Това предполага, че Морбидели също е загубил 1 точка, която е спечелил през първия уикенд в Австрия. Тогава той използва двигателя от Херес на тренировките и на квалификацията, но не и на състезанието.

Не е ясно дали някой от двигателите на Yamaha от Херес може да се използва отново през останалата част от сезона. Смяната на клапаните ще изисква разрешение от техните съперници.

Винялес заяви, че “свършва с двигателите” и е принуден да ограничи обиколките си на тренировките. Това значи, че не може да си права настройките.

Наказанието означава, че Yamaha губи преднината при конструкторите от Ducati с 13 т. Petronas Yamaha с 44 т. слиза със 7 точки след Suzuki Ecstar в класирането при тимовете.

Класиране при конструкторите: Ducati – 171 т., Suzuki – 163, Yamaha – 158, KTM – 143, Honda – 117, Aprilia – 36.

Класиране при  отборите: Team Suzuki Ecstar – 242, Petronas Yamaha SRT – 198, Ducati Team – 180, Red Bull KTM Factory Racing – 157, Monster Energy Yamaha MotoGP – 156,  Pramac Racing – 128 и др.